EMDR en Cognitieve gedragstherapie

Bij AB-psychologie bied ik cognitieve gedragstherapie en EMDR aan binnen de praktijk.  Mijn stijl kenmerkt zich door het samen onderzoeken van de klachten en samen zoeken naar wat werkt zodat jij je snel beter kan gaan voelen. Ik vind transparant en vraaggericht werken erg belangrijk om aan te kunnen sluiten met een behandeling die het beste past. Daarbij heb ik ook altijd oog voor iemands persoonlijke krachten en is er ruimte voor humor. Positief met elkaar omgaan maakt verschil.

Cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn behandelmethoden waarvan de effectiviteit in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Een behandeling kan ook uit een combinatie van de therapieën bestaan. Daarnaast kan online behandeling (e-health) onderdeel uitmaken van de behandeling.

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring of een ingrijpende schokkende gebeurtenis. Met EMDR kan ik je helpen traumatische herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken met bedoeling klachten te verminderen zoals een traumatische bevalling, een verlieservaring of opzien tegen een bevalling. Door het terughalen van de traumatische gebeurtenis en het tegelijkertijd de ogen te bewegen wordt de herinnering op een andere manier opgeslagen en vermindert de negatieve lading. EMDR is een kortdurende behandelvorm. Als het gaat om een eenmalig trauma zijn vaak na enkele sessies klachten sterk verminderd.

Cognitieve gedragstherapie is een actieve vorm van behandelen en richt zich op ervaringsleren. Door samen jouw denkstijlen te onderzoeken werken we aan het vergroten van inzicht in je klachten en werken we aan het verminderen van negatieve gevoelens. Ook kijken we naar hoe je geneigd bent om te reageren en hoe dit jouw klachten in stand houdt. Door samen na te denken en stappen te maken ervaar je dat negatieve gedachten vaak niet overeenkomen met de realiteit. Loskomen van angstige verwachtingen helpen je negatieve overtuigingen over jezelf, de ander en de wereld te corrigeren en geven meer vrijheid in handelen.

Met online behandeling  hebben we de mogelijkheid om gebruik te maken van e-healthprogramma’s  voor bijvoorbeeld depressie, angstklachten, burn-out. Deze online programma’s van Minddistrict voer je thuis zelfstandig uit onder  mijn begeleiding. De internetmodules kunnen deel uitmaken van een reguliere individuele therapie of op zichzelf staan. Ze worden wel altijd gecombineerd met face-to-face behandelcontacten. Als een van deze therapiemethoden in jouw behandeling een meerwaarde kan bieden, zal ik dit met je bespreken.

Daarnaast beschikt AB Psychologie over de mogelijkheid om een VR-bril in te zetten tijdens de behandeling. Dit een van de nieuwste technieken die ingezet kunnen worden bij behandeling, bijvoorbeeld bij angstbehandelingen met exposure of bij EMDR en trauma-exposure.

Met wandeltherapie geef je problemen ademruimte. Tijdens deze sessies gaan we naar buiten. Met de wind in je haren, het geluid van de vogels, door groen omgeven en frisse lucht om te ademen zul je direct een stress verlagend effect ervaren. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke evidentie voor het gezondheidsbevorderende effect van wandelen. Het combineren van beweging, natuur en therapie geeft dan ook unieke resultaten. Onze gesprekswandelingen richten zich op jouw eigen behandeldoelen: ontspanning, inzicht & reflectie of bezinning over het pad wat je tot nu toe hebt bewandeld in je leven en keuzes die nog voor je liggen.

Het is ook mogelijk om een 5-wandelingenkaart af te nemen, waarbij je naar eigen behoefte binnen het jaar de ruimte hebt om 5 wandelingen te plannen. Zie het als een stukje onderhoud aan jezelf om je mindset fris te houden. Deze investering gaat jou vitaliteit opleveren.

Zwangerschap; alles verandert; hoe ga jij daarmee om?

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis, voor iedere ouder. Zowel voor de vader als de moeder  is het een tijd van veel veranderingen. Voor de moeder zijn er  natuurlijk de lichamelijke en hormonale veranderingen naast de emotionele en sociale veranderingen. Dat je aan de nieuwe situatie moet wennen is normaal, maar als je het gevoel dat je er niet uitkomt en het je overweldigd, vraag dan hulp. Milde emotionele problemen, zoals overbezorgdheid, angst- en paniekklachten of somberheid zijn doorgaans goed te behandelen en een snelle start van hulp is hierbij belangrijk.

Zwangerschap en geboorte is een proces van onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid. Het kan schrikbeelden oproepen die je belemmeren in het met vertrouwen tegemoet gaan van de bevalling, waaruit is gebleken dat dit (onnodig) medisch ingrijpen en de kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vergroot. Daarnaast kun je de bevalling als traumatisch hebben ervaren, zodanig dat het trauma je leven gaat belemmeren, zich uitend in PTSS-klachten. Ik bied hiervoor traumabehandeling, onder andere met EMDR en cognitieve gedragstherapie. Om de begeleiding zo optimaal mogelijk vorm te geven, werk ik samen met verloskundigen of andere betrokken hulpverleners.

*NIEUW NIEUW NIEUW*

Groepsbehandeling Voluit Leven, voor moeders met baby’s en jonge kinderen

In 2019 ben ik met een groep moeders gestart met een groepsprogramma: Voluit Leven. Het Voluit Leven programma is een mix van mindfulness en ACT (acceptance and commitment therapy). Moeder worden is een van de grootste levensveranderingen die je doormaakt. Eerst was je gewoon jezelf en partner van je man of vriend. Dan ben je ineens ‘moeder’ en samen ‘ouders van’. Deze rolverandering is enorm wennen. Je wordt op de proef gesteld; met minder slaap, minder vrijheid, meer verantwoordelijkheden & meer zorgen. Wanneer je gewend bent om te sturen met controle, zul je merken dat dit in deze nieuwe situatie juist voor meer spanningen zorgt dan dat het ontzorgt. De lat komt steeds hoger te liggen. Onzekerheden en faalgevoelens nemen toe.

In deze groep leer je loslaten en accepteren dat er ook negatieve gevoelens zijn. Daar is lef voor nodig! Je leert weer opnieuw stil te staan bij jezelf. Wie ben ik en vanuit welke waardes wil ik mijn leven leiden. Door middel van oefeningen ga je dat weer voelen én doen! Samen met de andere moeders deel je jouw ervaringen en deze herkenning is enorm fijn. Er komt dan weer ruimte om de mogelijkheden te gaan zien i.p.v. te piekeren of je baby wel goed gaat slapen, je somber te voelen als je een mindere dag hebt terwijl andere moeders altijd lijken te stralen of thuis blijven omdat je je onzeker voelt.

Met waardegericht leven als doel, slaag je elke dag. Want elke dag opnieuw kun je jouw keuzes afstemmen op wat jij belangrijk vindt. Wat voor jou Voluit Leven is.

De eerste groep is in november 2019 gestart en heeft tot een enorm positieve respons geleid. Ondanks de coronamaatregelen hebben we er in 2020 ook een goede groep van kunnen maken, ook met wandelsessies gecombineerd.
Voorjaar 2021 start er weer een nieuwe groep. Heb je interesse? Informeer dan vrijblijvend via het aanmeldformulier.

Startdatum najaar 2020: dinsdag 1 september 19.15u (avondgroep)

Startdatum voorjaar 2021: dinsdag 16 maart 19.15u (avondgroep)