EMDR en Cognitieve gedragstherapie

Bij AB-psychologie bied ik cognitieve gedragstherapie en EMDR aan binnen de praktijk.  Mijn stijl kenmerkt zich door het samen onderzoeken van de klachten en samen zoeken naar wat werkt zodat jij je snel beter kan gaan voelen. Ik vind transparant en vraaggericht werken erg belangrijk om aan te kunnen sluiten met een behandeling die het beste past. Daarbij heb ik ook altijd oog voor iemands persoonlijke krachten en is er ruimte voor humor. Positief met elkaar omgaan maakt verschil.

Cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn behandelmethoden waarvan de effectiviteit in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Een behandeling kan ook uit een combinatie van de therapieën bestaan. Daarnaast kan online behandeling (e-health) onderdeel uitmaken van de behandeling.

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring of een ingrijpende schokkende gebeurtenis. Met EMDR kan ik je helpen traumatische herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken met bedoeling klachten te verminderen zoals een traumatische bevalling, een verlieservaring of opzien tegen een bevalling. Door het terughalen van de traumatische gebeurtenis en het tegelijkertijd de ogen te bewegen wordt de herinnering op een andere manier opgeslagen en vermindert de negatieve lading. EMDR is een kortdurende behandelvorm. Als het gaat om een eenmalig trauma zijn vaak na enkele sessies klachten sterk verminderd.

Cognitieve gedragstherapie is een actieve vorm van behandelen en richt zich op ervaringsleren. Door samen jouw denkstijlen te onderzoeken werken we aan het vergroten van inzicht in je klachten en werken we aan het verminderen van negatieve gevoelens. Ook kijken we naar hoe je geneigd bent om te reageren en hoe dit jouw klachten in stand houdt. Door samen na te denken en stappen te maken ervaar je dat negatieve gedachten vaak niet overeenkomen met de realiteit. Loskomen van angstige verwachtingen helpen je negatieve overtuigingen over jezelf, de ander en de wereld te corrigeren en geven meer vrijheid in handelen.

Met online behandeling  hebben we de mogelijkheid om gebruik te maken van e-healthprogramma’s  voor bijvoorbeeld depressie, angstklachten, burn-out. Deze online programma’s van Minddistrict voer je thuis zelfstandig uit onder  mijn begeleiding. De internetmodules kunnen deel uitmaken van een reguliere individuele therapie of op zichzelf staan. Ze worden wel altijd gecombineerd met face-to-face behandelcontacten. Als een van deze therapiemethoden in jouw behandeling een meerwaarde kan bieden, zal ik dit met je bespreken.

 

Zwangerschap; alles verandert; hoe ga jij daarmee om?

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis, voor iedere ouder. Zowel voor de vader als de moeder  is het een tijd van veel veranderingen. Voor de moeder zijn er  natuurlijk de lichamelijke en hormonale veranderingen naast de emotionele en sociale veranderingen. Dat je aan de nieuwe situatie moet wennen is normaal, maar als je het gevoel dat je er niet uitkomt en het je overweldigd, vraag dan hulp. Milde emotionele problemen, zoals overbezorgdheid, angst- en paniekklachten of somberheid zijn doorgaans goed te behandelen en een snelle start van hulp is hierbij belangrijk.

Zwangerschap en geboorte is een proces van onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid. Het kan schrikbeelden oproepen die je belemmeren in het met vertrouwen tegemoet gaan van de bevalling, waaruit is gebleken dat dit (onnodig) medisch ingrijpen en de kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vergroot. Daarnaast kun je de bevalling als traumatisch hebben ervaren, zodanig dat het trauma je leven gaat belemmeren, zich uitend in PTSS-klachten. Ik bied hiervoor traumabehandeling, onder andere met EMDR en cognitieve gedragstherapie. Om de begeleiding zo optimaal mogelijk vorm te geven, werk ik samen met verloskundigen of andere betrokken hulpverleners.